ΡΑΓΑΔΕΣ ΠΡΩΚΤΟΥ: ΌΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. (HEALTH4U.GR)

 
 

 Οι ραγάδες πρωκτού είναι αρκετά συχνές στο γενικό πληθυσμό, μπορούν να  εμφανισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία ανεξαρτήτως φύλου, έχοντας ως βασικό σύμπτωμα πόνο και μικρή απώλεια αίματος, ιδίως κατά την κένωση. Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, ότι το 50% των ραγάδων του πρωκτού στην οξεία φάση θεραπεύονται με καλή τοπική υγιεινή και τοπική χρήση αλοιφών, χωρίς να απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. 

Σε σοβαρές όμως, περιπτώσεις και εφόσον όλες οι άλλες μέθοδοι θεραπείας έχουν αποτύχει, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση για την οριστική αντιμετώπισή τους.
 
Aίτια εμφάνισης ραγάδων πρωκτού
Η ραγάδα πρωκτού είναι μια σχισμή/πληγή στον πρωκτικό σωλήνα περιφερικότερα της οδοντωτής γραμμής. Συνήθως, εκτείνεται σε βάθος αποκαλύπτοντας τις ίνες του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού. Κύριος παθογενετικός παράγοντας θεωρείται ο τραυματισμός της περιοχής του πρωκτού. Συχνότερα αίτια της ραγάδας του πρωκτού είναι η δυσκοιλιότητα και η δίοδος σκληρών κοπράνων, καθώς και οι εγχειρήσεις στην περιοχή του πρωκτού.
 
Συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα της ραγάδας του πρωκτού είναι ο οξύς πόνος (σχίσιμο-κάψιμο) και η απώλεια αίματος. Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κένωσης και μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες. Το αίμα είναι μικρής ποσότητας και παρατηρείται συνήθως στο χαρτί.
 
Διάγνωση της πάθησης
Η διάγνωση της ραγάδας του πρωκτού γίνεται συνήθως από το ιστορικό του ασθενή, την περιγραφή της συμπτωματολογίας του και επιβεβαιώνεται με την επισκόπηση του πρωκτού. Η κλινική/δακτυλική εξέταση στην οξεία φάση είναι πολύ επώδυνη και καλό είναι να αποφεύγεται. Καλό είναι βέβαια, όλοι οι ασθενείς, που έχουν αίμα στα κόπρανα να υποβάλλονται σε ενδοσκοπικό έλεγχο (κολονοσκόπηση) του παχέος εντέρου για τον αποκλεισμό άλλης συνυπάρχουσας παθολογίας.
 
 Θεραπευτική αντιμετώπιση
Η θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού είναι κατ’ αρχήν συντηρητική. Συνήθως το 50% των ραγάδων του πρωκτού στην οξεία φάση θεραπεύονται χωρίς χειρουργική παρέμβαση, με καλή τοπική υγιεινή, διόρθωση της δυσκοιλιότητας και τοπική χρήση αλοιφών όπως η τρινιτρική γλυκερίνη και η διλτιαζέμη 2%.
Δεύτερη γραμμή θεραπείας είναι η χημική σφιγκτηροτομή με ενέσεις τοξίνης της αλλαντίασης στον έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτικού σωλήνα. Η τοξίνη της αλλαντίασης προκαλεί χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα μυ, μειώνοντας τον μυικό σπασμό, βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής και έτσι διευκολύνεται η επούλωση της ραγάδας του πρωκτού.
Η χημική σφιγκτηροτομή μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή Laser. Το Laser προκαλεί νεαροποίηση της ραγάδας, εξαχνώνοντας τον ουλώδη ιστό από τα χείλη της, επιταχύνοντας έτσι την επούλωσή της, αφήνοντας άθικτο τον σφιγκτηριακό μηχανισμό.
Σε μικρό ποσοστό (<5%) ασθενών μπορεί να εμφανισθεί παροδική πολύ μικρού βαθμού ακράτεια κυρίως στα αέρια. Η δράση του διαρκεί περίπου 3 μήνες και είναι αναστρέψιμη, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος μόνιμων επιπλοκών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου με τοξίνη αλλαντίασης +/- Laser έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, καθώς:
  • Είναι απλή, σύντομη, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη.
  • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και μηδενικό χρόνο ανάρρωσης.
  • Η επέμβαση δεν απαιτεί καμία τομή και δεν προξενεί κανένα τραύμα.
  • Η δράση του δεν είναι μόνιμη και δεν υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης του σφικτηριακού μηχανισμού του πρωκτικού σωλήνα.
  • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Έχει απόλυτη ένδειξη στις γυναίκες που ο πρωκτικός σωλήνας είναι πιο κοντός και τέλος,
  • Έχει ποσοστά επιτυχίας συγκρίσιμα με την χειρουργική επέμβαση.
Ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία
Εφόσον έχουν αποτύχει όλες οι άλλες μέθοδοι, τότε σαν τελική και πιο αποτελεσματική θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού προκρίνεται η χειρουργική.
Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική είναι η έσω πλάγια σφιγκτηροτομή, η οποία συνίσταται σε μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού και θα πρέπει να γίνεται από χειρουργό εξειδικευμένο στη χειρουργική του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Με την έσω πλάγια σφιγκτηροτομή καταργούμε τον χρόνιο σπασμό του μυός και διευκολύνεται έτσι η ταχεία επούλωση της ραγάδας του πρωκτού, καθώς και η αποφυγή της υποτροπής της. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί 15 λεπτά, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα και παρατηρείται άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.
 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δημήτριο Πατσούρα στο 6934881002 ή μπείτε στην ιστοσελίδα www.patsouras.gr/
 
Ιατρείο Αθήνας: Λεωφ. Κηφισίας 166, Αθήνα, 11525
 
Ιατρείο Λαμίας: Βύρωνος 34, Λαμία, 35100
 
To άρθρο δημοσιεύτηκε και στο newsbomb.gr στις  2/6/ 2020 : Ραγάδες Πρωκτού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται; - Newsbomb